Vervelende ervaringen; pesten, echtscheiding, verlieservaringen en/of financiële problemen kunnen ervoor zorgen dat jongeren stress ervaren. Jongeren komen steeds meer onder druk te staan als gevolg van de hoge eisen van onze maatschappij.
Buitenpraat - wandelcoaching voor jongeren (12-21 jaar)
Je ‘moet’ van alles. Presteren en voldoen aan een ideaalplaatje. Dit ‘ideaalplaatje’ wordt versterkt door wat je ziet op sociale media. Anderen lijken het perfect voor elkaar te hebben. Hoe ga je om met al die verwachtingen van je ouders, vrienden, school en sport? Alles vraagt tijd en aandacht. Niet vreemd dat je soms onzeker bent of vastloopt.
Ook als je jong bent kun je last hebben van stress. Wanneer stressmomenten té lang duren, of zich té snel opvolgen, kan er een burn-out optreden. Jong zijn is niet zo eenvoudig. Soms ervaar je zoveel stress en spanningen dat je lichamelijk en geestelijk uitgeput raakt.
Herken je klachten als:
- moeite met inslapen en opstaan
- slechter presteren op school
- aandachts- en concentratieproblemen
- motivatieprobleem
- vermoeidheid en prikkelbaar
- fysieke klachten als buikpijn en hoofdpijn
Wat kun je bereiken met wandelcoaching:
- je gaat jezelf ‘ont-moeten
- je ervaart meer rust en zelfvertrouwen
- je durft voor jezelf op te komen
- je ontwikkelt meer positieve gedachtes
- je hebt meer zelfbewustzijn mede door mindfulness en ACT oefeningen
Als je dit soort klachten lang ervaart noemen we dat een burn-out. Dit komt steeds vaker voor bij jongeren. Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk om minder hoge eisen aan jezelf en je omgeving te stellen. Het is beter om weer fouten te leren maken en het perfecte plaatje los te laten. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen: je weet nog niet alles en dat is oké.
Middels wandelcoaching kom je weer in beweging. Je gaat aan de slag met dingen die je energie geven in plaats van met hetgeen dat je energie kost. Onderweg werken we aan inzicht, eigenwaarde en veerkracht. Je gaat vaker kiezen voor jezelf en wat jij het liefst doet. Wat anderen doen, mag je loslaten.
Door wachtlijsten in de huidige GGZ wachten jongeren vaak lang op passende hulp. Gezien mijn onderwijservaringen in GGZ en werkzaamheden als POH-GGZ kan ik een paar overbruggingswandelingen met de jongere maken. In de natuur bied ik je een luisterend oor. Ik help je graag met het verduidelijken van je hulpvraag voor behandeling in (S)GGZ.
Neem voor een vrijblijvende intake contact op met Nancy van Ooijen: 06 2858 2307